Mniej kwasu, lepsza pamięć

21 października 2008, 09:12

Zaburzenia pamięci u osób z demencją, np. chorobą Alzheimera, można zmniejszyć, wpływając na mózgowe stężenie kwasu arachidonowego (AA), wielonienasyconego kwasu tłuszczowego typu omega-6.



Co sprzyja sercu, sprzyja i mózgowi

21 maja 2012, 12:04

Okazuje się, że to, co dobre dla serca, jest dobre i dla mózgu. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe powiązano z lepszym ogólnym funkcjonowaniem poznawczym i pamięcią słowną, natomiast nasycone z gorszymi ich profilami (Annals of Neurology).


Życie w mieście wpływa na ewolucję myszy

5 października 2017, 13:45

Stephen Harris ze State University of New York i Jason Munshi-South z Fordham University postanowili sprawdzić, czy myszy zamieszkujące Nowy Jork różnią się genetycznie od myszy mieszkających na wsi. Innymi słowy, uczeni chcieli się przekonać, czy życie w mieście wpłynęło na procesy ewolucyjne zwierząt.


Otyłość z braku tłuszczów

29 stycznia 2007, 10:22

Brzmi to nieprawdopodobnie, ale jednak... Dzieci, które jedzą za mało tłuszczów, mogą stać się osobami z nadwagą. Badacze ze Szwecji odkryli, że spożywanie właściwego ich rodzaju pozwala utrzymać wagę w normie.


Omega-3 nie chronią przed nowotworami. Wręcz przeciwnie

3 marca 2020, 09:36

Kwasy tłuszczowe omega-3 nie chronią przed nowotworami, wynika z metaanalizy przeprowadzonej przez naukowców w University of East Anglia. Tymczasem spożycie tych tłuszczów jest szeroko promowane, gdyż mają chronić przed nowotworami, chorobami serca i udarami.


Zażywanie tabletek to nie to samo, co jedzenie ryb

26 sierpnia 2015, 10:02

W odróżnieniu od diety obfitującej w naturalne źródła kwasów omega-3 - łososia, tuńczyka czy halibuta - suplementy z kwasami nie spowalniają spadku zdolności poznawczych u seniorów.


Omega-3 decydują, czy witaminy B spowolnią spadek funkcji poznawczych

20 stycznia 2016, 12:00

Wcześniej ustalono, że suplementacja witaminami B spowalnia spadek zdolności poznawczych u starszych osób z problemami pamięciowymi. Teraz okazało się, że wyższy poziom kwasów omega- 3 w organizmie wzmaga skutki działania witaminy B.


Wiemy, dlaczego niektórzy ludzie wyjątkowo przyciągają komary

22 października 2022, 16:24

Niektórzy ludzie są bardziej atrakcyjni dla komarów niż inni. Grupa amerykańskich naukowców poinformowała właśnie na łamach pisma Cell, co powoduje, że część z nas to istne magnesy przyciągające całe chmary brzęczących krwiopijców. Uczeni przetestowali reakcję komarów na zapach człowieka i zidentyfikowali ludzi wyjątkowo je przyciągających.


Zapobiegli otyłości u myszy na wysokotłuszczowej diecie

6 grudnia 2017, 11:18

Naukowcy ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Waszyngtona zapobiegli otyłości u myszy na wysokotłuszczowej diecie. Udało im się to dzięki aktywowaniu pewnego szlaku w komórkach tłuszczowych (adipocytach).


Glutamina może zmniejszyć stan zapalny związany z otyłością

20 grudnia 2019, 11:55

Aminokwas glutamina może pomóc otyłym ludziom w zmniejszeniu stanu zapalnego tkanki tłuszczowej i ograniczeniu masy tłuszczowej - ustalili naukowcy z Karolinska Institutet i Uniwersytetu w Oksfordzie.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy